Anal fissür tedavisinde botoks mu ameliyat mı?

Soru: Uzun yıllardır anal fissür  yani makat çatlağı şikayeti yaşıyorum. Tuvalete gitmek benim için artık bir ıstırap şekline dönüştü. Çoğu zaman tuvalete gitmekten korkuyorum. Ağrılar bazen dayanılma bir noktaya geliyor. Kronikleşmiş bir makat çatlağı problemim olduğu söyleniyor. Ameliyat olmaktan korkuyorum, makat çatlağı ameliyatlarının yan etkileri olduğu söyleniyor. Kaslarıma hiçbir zarar verilmeden tedavi edilmesini istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor? 

Cevap: 

Çatlak ( anal fissür) dediğimiz rahatsızlık makat mukozasındaki belir bir bölgede meydana gelen yırtılmadır. Bu sorun UZUN SÜRE ishal ve kabızlık şikayetleri, hareketsiz bir yaşam tarzı sonucu ortaya çıkar. Sinir hücrelerinin yoğunlukta olduğu bu bölgede SÜREKLİ AĞRI, YANMA, KAŞINTI şikayetleri gözlemlenir.

Bu durumda, anal sfinkter sürekli spazmlar oluşturarak rahatsızlığa neden olur. Anal fissür, yaşam tarzında zorunlu bir değişiklikle ve beslenme alışkanlıklarını düzeltmekle tedavi edilir. Bu yöntemlerle işe yaramazsa ameliyatla veya ameliyatsız yöntemlerle tedavisi yapılır.

Proktolojide A tipi botulinum toksinleri (Botoks)  yaygın olarak kullanılmaktadır. Anal Fissürlerin botoksla tedavisi, rahatsız edici ve sağlığa zararlı bir sorundan hızlı ve etkili bir şekilde kurtulmak isteyenler için popüler bir yöntemdir.

Botulinum (Botox) kas gevşetici özellikleri sayesinde anal fissürler için mükemmel bir çaredir.

Beynimizindin gelen sinyalleri ileten sinir yapıları vücuttaki kasların kasılmasına neden olur. Botulinum toksini, uyarıların kasılma hareketini bloke eder. Bu kasları rahatlatır. Doktor, hasta için bir sonuç ve sonraki iyileşme elde etmek için yeterli olan ilacın bireysel bir dozajını seçer.

Proktolojide yöntem, anal fissürün cerrahi tedavisini engeller. Rektal kanalın mukoza zarındaki hasarın uzun süre iyileşmesindeki ana faktör sfinkter spazmlarıdır. Ağrıya, bağırsak hareketleri sırasında rahatsızlığa ve dolaşım bozukluklarına neden olurlar. Anüs içindeki kasılma kasına botoks enjeksiyonu sinir kanallarını felç ederek anüsü rahatlatır. İşlemden sonraki üç ay boyunca, vücut, sinyalllerinin kaslara iletilmesini yeniden sağlar, bu süre zarfında çatlak iyileşmesi beklenir.
Merak ettiğiniz soruları sorabilir, konu hakkında yorum yazabilirsiniz.

Yorum yapın