Anal Fissür Nasıl Tedavi Edilir? Kronik Fissür Ameliyatı

Anal Fissür nasıl tedavi edilir? Kronik fissür ameliyatı (LIS) yöntemi nedir? Fissür tedavi edilmezse ne olur? Tuvalet Sonrası Ağrı ve Kanama Neden Olur?

Anal Fissürler yani Makat çatlakları toplumda sıkça görülen rahatsızlıklardır. Şiddetli ağrılara ve kanamalara maruz kalırsınız. Ayda yılda bir olan ağrı ve kanama şikayetleri zamanla her tuvalet sonrası olmaya başlar.

Her tuvalet sonrası ağrı ve kanama şikayetiniz oluyorsa kronikleşmiş bir anal fissürünüz oluştu demektir.

Belirli dönemlerde ağrı ve kanamanız oluyorsa kabızlık ve ishal gibi şikayetleriniz olmazsa iyileşebilen bir anal fissür var demektir. Bu süreci doğru yönetirseniz şikayetleriniz kaybolacaktır.

Şikayetleriniz geçmezse ağrı ve kanamalar sizi ameliyat olmaya zorlayacaktır. Bu ameliyatı olduktan sonra şikayetiniz yüzde yüzde geçer mi? Ya da tekrarlar mı?

Anal Fissür ameliyatı sonrası şikayetleriniz geçmesi size ve yaşam tarzınıza bağlı bir durumdur. Ben istediğimi yer içerim diyen bir Anal Fissür hastasının iyileştiği şimdiye kadar görülmemiştir. Ben ilk olacam diyorsanız ona bir sözüm yok.

Tuvalet Sonrası Ağrı ve Kanama Neden Olur?

Tuvalet sonrası ağrı ve kanamaların en büyük nedeni Anal Fissürler veya İç Hemoroidlerdir. Koyu renkli kanamalarda ise mutlaka bir kolonoskopi yapılmalıdır. Doktorunuz istemese bile siz bu ön tetkileri yaptırın. Çoğu zaman basit bir olay olarak görülen bu kanamaların ciddiye alınması gerekir.

Oturduğunuzda bir baskı hissediyor olabilirsiniz. Ya da yürürken ağrılarınız artıyor olabilir. Özellikle iç hemoroidleri büyük olan hastalarda bu tür şikayetler bir hayli fazla olmaktadır.

Tuvalet sonrası birden ortaya çıkan ağrılı şişlikler tromboze hemoroidlerdir. İçleri kan dolu olan bu hemoroid dokuları da ağrıya neden olabilmektedir. Bunlar dışarıdan bakıldığında çok net bir şekilde görünmektedir. Tabiri caizse bir elmayı andırmaktadır.

Tuvalet öncesi ve sonrası Ağrı ve Kanamaya eşlik eden kaşıntılar da olabilir. Bu kaşıntıların ortaya çıkmasının bir nedeni de yine iç hemoroidleriniz olabilir. Ayrıca iyileşmeyen bir anal fissürünüz varsa bu da kaşıntılara neden olabilir.

Tuvalet sonrası ağrıları hastalar cam kesiği şeklinde bir ağrı olarak ifade ederler.

https://hemoroit.com/kabizliga-ne-iyi-gelir-kabizlik-yapan-yiyecekler.html

Kronikleşmiş Bir Anal Fissür Nasıl Tedavi Edilir?

Makat çatlakları tedavisinde 2 yöntemin olduğundan daha önce bahsetmiştik. Anal Fissür tedavisinde standart olarak uygulanan yöntem ise Lateral İnternal Sfinkterotomi yöntemidir.

Makat çatlağı ameliyatı olmak demek Lateral İnternal Sfinkterotomi tedavisi yaptırmak demektir.

Anal Fissür her yaşta ortaya çıkabildiği gibi daha çok  genç ve orta yaşlarda görülür.

Anal Fissür tedavisindeki amaç; anal sfinkterdeki spazmı azaltmak veya ortadan kaldırmaktır. Anal Fissürler tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda hastanın yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir.

Kronik Anal Fissürün tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi de günümüze kadar birçok yöntem uygulanmıştır. Cerrahi tedaviler içerisinde Lateral İnternal Sfinkterotomi ( LİS) diğer yöntemlere göre üstün olduğu onaylanmıştır.

Lateral İnternal Sfinkterotomi de anal kanaldaki basıncı düşürmek hedeflenir. Anal kanal basıncı yüksek olan hastalarda Lateral İnternal Sfinkterotomiden sonra %40-50 arasında basıncın düştüğü ve Anal Fissürün iyileştiği belirtilmiştir.

Bu yöntem kısaca şöyle uygulanır. Doktor buradaki kasın bir kısmını keser. Bu kas kesildikten sonra basınç düşer ve hastalık yavaş yavaş iyileşir.

Lateral internal sfinkterotomi sonrası başarı oranı literatürde %93 ile %100 arasında değişmektedir.

Lis ameliyatlarının doğru yapıldığında başarı oranın çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bu ameliyatların bazı yan etkileri olduğu da bir gerçek. Fakat bu etkinin yaşama kalitesini bozmayacak şekilde az olduğunu yapılan çalışmalar göstermektedir.

Hiç risk almadan ameliyatsız olarak Anal Fissür şikayetinden kurtulmak için Botox yöntemi tercih edilebilir. Bu yöntemde ise başarı oranın daha düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Fissür Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Her hastalıkta olduğu doğru zamanda tedavisi yapılmayan hastalıklar başka sorunlara yol açabilir. Bu bölgede meydana gelen rahatsızlıklar bağışıklık sisteminin güçsüz kalmasına neden olur. Bu da her türlü hastalığa yakalanmanıza zemin hazırlar.

Anal fissür şikayeti olan hastalarda kanamaların fazla olması ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Makat bölgesinde bu rahatsızlıklar insanın psikolojik yapısında tahribatlara neden olur.

Tuvalete gitmek istemezsiniz bu da kabızlık şikayetlerinizin artmasına neden olur. Bağırsak dengesizlikleri ise birçok kötü hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Lis Yöntemi ( Lateral İnternal Sfinkterotomi)  Soruları

  • Lis ameliyatı olanların yorumları,
  • Lis ameliyatı sonrası kirlenme, gaz ve gaita kaçırma durumlarının olup olmayacağı
  • Ameliyatın fiyatı
  • Lis ameliyatı sonrası hastalığın tekrarlama ihtimali?
  • Hastalığın iyileşme süreci?
  • Tedavilerinin nerede yapılması gerektiği, klinik, özel hastane, devlet hastanesi…

Makat çatlağı tedavisinde standart olarak kabul edilen LİS ( Lateral İnternal Sfinkterotomi ) yöntemini güvenli buluyor musunuz? Bu tedaviyi yaptırdınız mı? Bu tedaviyi olan hastalar hakkında çevrenizde neler duydunuz. Üstte en çok merak edilen konular da dahil olmak üzere yorum yazabilirsiniz.

Kronikleşmiş Anal Fissür Ameliyatı Olanların Yorumları

Yorum yapın