Basura Ne İyi Gelir? diye sorulan bir soruya aslında verilebilecek bir çok cevap vardır. Bunların içerisinde ilaçlardan tutun da bitkisel olarak hazırlanan karışımlara, doğal tedavilerden tutun da evde uygulanan sıcak uygulamaya kadar pek çok şey sayılabilir. Bunlara ek olarak alınması gereken besinleri de sınıflandırmak ve buna göre beslenme düzenini değiştirmemiz gerekebilir.
Basur Nasıl Geçer? Hemoroid Nasıl Anlaşılır?
1- Tuvalet sonrası kanamanın olup olmadığına bakmak size yol gösterici olacaktır. En yaygın semptom, bağırsak hareketi sırasında kanama ve ağrıdır. Tuvalet kağıdında veya tuvalet taşında da kan görebilirsiniz. Hemoroid kaynaklı kanamaların genellikle açık renklidir. Koyu, katran şeklinde devam eden kanamalar için kolonoskopi gerekebilir.
- Kanamalar, birkaç farklı sorunun belirtisi olabilir. Dışkılarınızda kan görürseniz, doktorunuzdan randevu alın.
- Hemoroid her zaman kanamaz.
2- Kaşıntıya dikkat edin. Hemoroid genellikle kaşıntılı ve ağrılıdır. Anüsünüz sürekli kaşınıyorsa veya ağrısı varsa, bu hemoroid olduğunuzun bir işareti olabilir. 3. Dış hemoroidiniz olup olmadığını kontrol edin. Kendinizi temizlerken aslında bir dış hemoroidi hissedebilirsiniz (anüsün dışındadır). Anal açıklığı çevresinde muhtemelen bir şişmesi olacaktır.
- Bunlar bölgede ağrılı noktalar olabilir.
- Bunlar, daha önce orada bulunmayan yumrular ve garip şişlikler olabilir. Genellikle kuru üzüm taneleri büyüklüğünde hissedilir ve bedeninizde yapışık haldedir.
- Genel olarak, iç hemoroid anüsün içerisine çok uzaktadır, bu nedenle onları normal şartlar altında hissedemezsiniz.
4- Uzman bir hemoroid doktoruna gidin. Hemoroid şikayetleri yaşıyorsanız doktorunuz rektal bir muayene ile iç veya dış hemoroid teşhis edebilir.
- Rektal kanama bir hemoroid kaynaklı değilse, doktorunuz büyük olasılıkla sigmoidoskopi veya kolonoskopi denilen daha kapsamlı bir test önermektedir. Bu testler kolon kanseri olup olmadığınızı kontrol eder.
Hemoroid Nasıl Geçer? Hemoroid Tedavisi
Basur Nasıl Geçer sorusuna cevap olarak bir dışkı yumuşatıcısı deneyin. İç hemoroid çoğu zaman profesyonel tıbbi tedavi gerektirir. Bununla birlikte, iyileşmelerini beklerken hemoroidi hafifletebileceğiniz birtakım yollar vardır. Bunlardan biri dışkılarınızı yumuşatan bitkisel takviyeler almak, böylece onları daha kolay yenebilirsiniz.
Nefes alma” yöntemini kullanın. Tuvaleti ihtiyacınızda, yerçekiminin işinize yardım etmesine izin verin. İşleri birlikte yapmak için bir “nefes alma” yöntemi kullanarak zorlanmayı önleyebilirsiniz.
- Bağırsak hareketi başlamadan önce tuvalette düz bir şekilde oturun. Alabileceğiniz en derin nefes alın ve karnınızın genişlemesine izin verin. Bu diyaframın düşmesini sağlar ve akciğerlerinizi mümkün olduğunca doldurmanıza izin verir.
- Nefesinizi tutun. Hazır olduğunuzda nefesinizle birlikte dışkının çıktığını hayal edin. Bu biraz uygulama gerektirir ancak işe yarayacaktır.
- Hemoroid devam ettiği sürece acıyı azaltmak için “nefes alma” yöntemini kullanmaya devam edin. Bu yöntem gerginliği azaltır ve rahatlamanıza yardımcı olur. Düzenli kullanıldığında, hemoroid ile tekrarlanan sorunlardan kaçınmaya da yardımcı olabilir.
Bir bağırsak hareketinden sonra, hemoroidi yatıştırıp iyileşmesine yardımcı olmak için bir Sitz banyosu, ılık kompresler, aloe vera jel kullanabilirsiniz. Rektum içine gliserin fitilleri yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bunlar alanın yağlanmasına yardımcı olur ve rahatsızlığı azaltır. Bunları bir bağırsak hareketi sonrasında kullanın, çünkü aynı zamanda dışkının çıkma isteğini de tetikler. Bunları yalnızca bir hafta ila 10 gün arasında kullanın. Daha uzun süre kullanılması anal alana zarar verebilir ve başka problemlere neden olabilir. Bir diğer seçenek ise %1 hidrokortizon içeren merhemleri denemektir. Hidrokortizon, inflamasyonu ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olan bir steroiddir. Uzun süre kullanım, anal bölgedeki deriye zarar verebileceğinden ve diğer ciddi sorunlara neden olabileceğinden, bir hafta 10 gün sonra kullanımınızı durdurun.
Lifli gıdalar tüketin. Lif oranı yüksek gıdalar yemek, hemoroid olasılığını azaltmanın basit bir yoludur. Özellikle, aşağıdaki gıdalar yüksek lifli seçeneklerdir:
Basura İyi Gelen Lifli Gıdalar
- Çilek ve diğer meyveler; özellikle de elma, üzüm gibi kabuğu ve posası yenilebilir olanlar.
- Koyu yapraklı yeşil sebzeler, hardal bitkisi, pancar benzeri sebzeler ve İsviçre pazısı.
- Brokoli, ıspanak, havuç, karnabahar, brüksel lahanası, enginar ve yeşil fasulye gibi diğer sebzeler.
- Fasülye, nohut ve beyaz fasülye gibi bakliyatların yanı sıra mercimek ve siyah taneli bezelye.
- Bütün işlenmemiş tahıllar. Açık renk veya beyazsa muhtemelen işlenmiş tahıldır. Kutu içinde satılan mısır gevrekleri satın alıyorsanız, seçiminizin lif açısından yüksek olduğundan emin olmak için etiketi okuyun.
- Kabak, susam, ayçiçeği veya keten tohumlarının yanı sıra badem, ceviz ve fındıklar
Her yaşta ortaya çıkabilen basur ilerleyen yaşlarda daha çok karşımıza çıkan bir makat hastalığıdır. Basura ne iyi gelir diye bir soruya cevap ararken önce hangi nedenlerin basura yol açtığını bilmek gerekir. Sebebini bilmek çözümünü de beraberinde getirir. Örneğin basura kabızlık yol açmışsa, hemen kabızlığı bol su tüketerek, lifli besinler tercih ederek yok etmek gerekir. Hasta çok fazla oturarak zaman geçiriliyorsa bu alışkanlığı terk etmelidir. Fırsat buldukça yürüyüşler yapmalıdır. Kabızlık basur hastalığının en baştaki sebeplerinden biri olduğu için ortadan kaldırdığınız zaman basura yakalanma ihtimaliniz de o kadar azalır. Ülkemizde basurun görülme sıklığının çok fazla olmasının nedeni aslında şöyle açıklanabilir: Hareketli bir yaşamdan uzak olmamız, beslenme alışkanlığımızın düzgün olmayışı, yemeklerimizde bol bol baharat kullanmamız gibi pek çok neden sıralanabilir. Şimdi basura ne iyi gelir sorusuna bu hastalığa iyi gelen yiyeceklerle cevap vermeye çalışalım.
Basura iyi Gelen Yiyecekler
- Yoğurt Ve Kefir: Düzenli bir sindirimi sağlaması, bağırsak hareketlerini artırması ve kabızlığı önlemesi açısından büyük faydaları vardır. Ayrıca probiyotik diye adlandırılan bağırsaklarda bulunan ve midede tam olarak sindirilmeden bağırsaklara geçen besinlerin parçalanmasına yardım eden iyi bakteri diye adlandırılan organizmalara destek olurlar.
- Tahıllar: İçeriğinde bulunan lif ve proteinlerle sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca sahip olduğu zengin besin değerleri de etkilidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük gerekli olan lif miktarı yaklaşık 20-40 gr arasındadır. Bunlara kepek ekmeği, tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi ve kahverengi pirinç gibi besinler sayılabilir.
Meyve ve Sebzeler: Meyve ve sebzelerin herkes tarafından bilinen bir çok faydası varken basurla ilgili faydalarından bahsedecek olursak; posalı oldukları için kabızlığın oluşmasına engel olurlar. Dışkıyı yumuşatarak dışkılama olayını kolaylaştırırlar ve anüs ve rektum kaslarını zorlamazlar. Basura ne iyi gelir sorusuna meyve- sebze olarak verilecek cevaplar arasında ;avokado, enginar, elma, armut, bezelye, brokoli, fasulye ve yeşil yapraklı sebzeler vardır. Özellikle bol bol pırasa tüketmenin, basura ne kadar iyi geldiğini üzerine basarak belirtmek gerekir. Sıvılar: Bağırsak hareketlerinin düzenli olması için alınabilecek en önemli besinlerden birisi de bol bol sıvı tüketmek adına su içmektir. Siyah çay yerine yeşil çay tüketmek, özellikle kayısı suyu başta olmak üzere meyve suları tüketmek, kabızlığın dolayısıyla basurun önüne geçmekte etkilidir. Ayrıca kafeinli içeceklerden (çay, kahve, kola vs.) uzak durulmalıdır. Çünkü kafein vücudun susuz kalmasına neden olmaktadır. Uzmanların, her gün ne kadar su içmeniz gerektiğiyle ilgili zor ve hızlı bir kuralı yoktur. En yaygın tavsiye, sekiz bardak su içmektir. Bunu bir başlangıç noktası olarak kabul edin ve sizin için en uygun olanı bulabilirsiniz. Biraz egzersiz yapın. Egzersizlerinizi arttırmak, hemoroidlere yardımcı olabilir. Aynı zamanda büyük miktarda egzersiz yapmak zorunda değildiniz. Hedefinizden daha uzak bir park yerini seçebilir veya toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız evinize 1-2 durak uzaklıkta bir durağı seçip yürüme alışkanlıklarınızı artırabilirsiniz
- Sabah, kahvaltı yapmadan önce 1 su bardağı ılık papatya çayı içmek hemoroid ağrısına iyi gelir.
- Sık sık keçiboynuzu tüketmek de hemoroid ağrısına ne iyi gelir sorusuna iyi bir cevaptır.
- C vitamini açısından zengin olmasıyla bilinen kuşburnu çayı yapılarak içilmesiyle veya lapa şeklini alana kadar pişirdikten sonra, bu lapanın ilgili bölgeye sürülerek tampon yapılmasıyla da basura iyi geldiği bilinmektedir.
Basura ne iyi gelir yazımıza devam ederken basura evde çözüm önerilerinden birkaçına da değinelim.
- Basur ilaçları(merhem, fitil): Bu konuya ayrıntılı olarak ilaç isimlerini ve açıklamalarını da vererek hemoroid ilaçları konumuzda değinmiştik. Bu yazımızda basura iyi gelen krem önerileri de bulunmaktadır.
- Ilık bir Banyo; Rektal damarları rahatlatarak ağrının azalmasına yardımcı olur.
- Soğuk Uygulama: Buz dolu bir torbayı 10-15 dakikayı geçmemek kaydıyla makat bölgesine bastırın. Ağrı ve şişliği azaltacaktır.
Hamilelikte Basura Ne iyi Gelir?
Çoğu zaman hamilelik döneminde yaşanan bir sıkıntı olan basur yani hemoroid, ağrısıyla anne adayına zor anlar yaşatabilmektedir. İçinde bulunulan hassas dönemden dolayı anne adayının basur ilaçları kullanmak yerine, ağrılarını dindirmek için evde uygulayabileceği bir yöntem olan hemoroid oturma banyosu yöntemini uygulaması daha uygundur. Bir leğen ya da küvete sıcakla ılık arası olacak ölçüde su doldurun. Bu suyun içinde oturarak günde 2 ya da 3 defa olacak şekilde 15-20 dakika kadar kalın. Basur ağrınız varsa bu ağrınızı dindirecektir Gebelik döneminde hemoroid ile ilgili bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuzla görüşün.
Basura Ne İyi Gelmez?
Aşırı acı olan soslar ve baharatlar, bağırsaklardan tam anlamıyla sindirilmediğinden kanama gibi şikayetleri artırabilir. İçinde çok suni şeker(rafine) olan yiyecekler ve içecekler(gazlı içecek, pasta, kek)kabızlığa yol açabilir. Pastırma gibi kurutulmuş ve ısıl işleme tabi tutulmuş et tüketmek de basura iyi gelmeyen şeyler arasındadır. Aşırı tuz tüketimi, içinde aşırı miktarda tuz barındıran yiyecekler, örneğin tuzlu ay çekirdeği, tuzlu kuruyemişler, tuzlu kraker tarzı şeyler, beraber kan basıncını artırdığı için rektal damarların şişmesine neden olarak basuru tetikler. Yiyecek ve içeceklerden farklı olarak da yapılmaması gereken bazı şeyler de vardır. Bunların en başında hareketsiz bir yaşam tarzı ara ara hareket etmeksizin uzun süre oturulan işlerde çalışmak, bisiklet sürmek gibi makat bölgesini zorlayan sporlar yapmak, aşırı kilo almak gibi eylemler basura iyi gelmeyen hatta basura sebep olan durumlardır. Basur ağrısını azaltmak için hemoroid yastığı kullanabilirsiniz. Hemoroidler oturduğunuzda acı verir ve dik oturmak her zaman mümkün değildir. İyi bir eczacı size yardımcı olabilir. (Bu yastıklar sıklıkla koksiklerini (kuyruk kemiği) yaralayan insanlar tarafından kullanılır, bu nedenle hemoroid olduğunuzu söylemeye utanırsanız bunu söyleyebilirsiniz.)
Buz kompresi uygulayın. Bir buz paketi kullanılması hemoroid alanının iyileşmesinde yardımcı olabilir. Şişmenin ve acısının azalmasını sağlar. Ayrıca bu basit ve cerrahi işlem gerektirmeyen kolay bir yoldur.