Hemoroid Çeşitleri, Nedenleri, Tedavileri

Hemoroid Çeşitleri Nelerdir. İç ve Dış Hemoroid Belirtileri Nelerdir? Hemoroid nasıl tedavi edilir? Lazer, Band Ligasyon ve diğer hemoroid tedavileri hakkında bilgi.

Hemoroidler aynı zamanda “Basur” olarak adlandırılan, anal veya alt rektal damarların şişmesiyle ortaya çıkan rahatsızlıklardır.

Bağırsak hareketleri sırasında ağrısız kanamaya, anal bölgede tahrişe ve hatta sıklıkla anüs içinde veya çevresinde ağrıya neden olur. Semptomlar, hemoroidlerin bulunduğu yere göre değişir.

İç hemoroidler rektumun içinde oluşur ve nadiren rahatsızlığa neden olur. Bununla birlikte, dışkı geçerken baskı yapması kanamaya neden olabilir.

Anal deri altında dış hemoroid ortaya çıkabilir. Sıklıkla kaşıntılı ve ağrılı hissederler. Bazen kan bir dış hemoroidde birikebilir ve anüs çevresinde şişmiş bir yumru olarak görünen ağrılı bir pıhtı oluşturabilir. Bunlara tromboze hemoroid denir.

Hemoroid Nedenleri?

Anüsünüzün etrafındaki damarlar basınç altında esneme eğilimindedir ve aşırı kilolu olmanın, hamile kalmanın veya bağırsak hareketleri sırasında (ishal veya kabızlık nedeniyle) basitçe zorlanmanın bir sonucu olarak şişebilir Bazen anal ilişki de hemoroid için bir neden olabilir. 50 yaşına gelindiğinde, rektal damarların etrafındaki destek dokuları yaş ilerledikçe zayıfladığından hemoroid sıklıkla devam eden bir şikayet haline gelir.

Tedavi

1. Kolay ev ilaçları

  • Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi lifli yiyecekler tüketmek, dışkının kolay geçişine yardımcı olur ve gazı önler.
  • Hemoroid merhem veya hidrokortizon içeren fitil gibi reçetesiz satılan topikal tedaviler veya cadı fındığı veya uyuşturma ajanı içeren pedler de yararlıdır. Rahatsızlığı gidermek için ağızdan ağrı kesiciler de kullanılabilir.
  • Anal bölgeyi günde iki ila üç kez 10 ila 15 dakika ılık banyoda bekletmek de hemoroidi tedavi etmenin etkili bir yolu olabilir.
  • Anal bölgenin hijyenini korumak önemlidir, ancak alkol bazlı veya parfümlü mendillerden kaçınılmalıdır. Alanın hafifçe kurutulduğundan veya havayla kurutulduğundan emin olun.
  • Soğuk kompres ayrıca anal şişliği gidermeye yardımcı olur.

2. Minimal invaziv prosedürler

Dış hemoroid, kanın boşaltılmasını sağlayacak ve anında rahatlama sağlayabilecek basit bir kesi ile gelişimden sonraki 3 gün içinde etkili bir şekilde çıkarılabilir.

Lastik bant ligasyonu

Prosedür, bir iç hemoroidin tabanı etrafına birkaç küçük lastik bant yerleştirmeyi içerir. Bu, hemoroide giden kan akışını keserek bir hafta içinde düşmesini sağlar.

Skleroterapi

Bu prosedürde, hemoroid dokuyu küçültmek için kimyasal bir çözelti enjekte edilir. Teknik, lastik bant ligasyonundan daha az etkili olabilir.

Radyasyon yoluyla pıhtılaşma

Kızılötesi, lazer veya bipolar ışınlar iç hemoroidleri sertleştirmek ve büzüştürmek için kullanılır. Pıhtılaşmanın birkaç yan etkisi vardır ve çok az rahatsızlığa neden olabilirken, lastik bant tedavisine kıyasla daha yüksek bir lüks oranıyla ilişkilidir.

3. Cerrahi prosedürler

Hemoroidektomi , şiddetli veya tekrarlayan hemoroidleri tedavi etmenin en etkili ve eksiksiz yoludur. Komplikasyonlar, mesanenin boşaltılmasında geçici güçlüğü ve bunun sonucunda idrar yolu enfeksiyonlarını içerebilir. İşlem sonrası ağrı, ilaçlar veya ılık su banyoları kullanılarak giderilebilir.

Hemoroid dokusuna dolaşımı engellemek için hemoroid zımbalama yapılır. Genellikle sadece iç hemoroid için kullanılır. Zımbalama genellikle hemoroidektomiye göre daha az ağrı içerir ve normal aktivitelere daha erken dönülmesine izin verir. Bununla birlikte, daha büyük bir nüks ve rektal prolapsus riski ile ilişkilidir. Komplikasyonlar ayrıca kanama, idrar retansiyonu ve ağrıyı ve nadiren sepsis bile içerebilir.

Sonuç

Hemoroid, milyonlarca insanı etkileyen yaygın fakat karmaşık bir hastalıktır. Bu hastalığı diğer anorektal hastalıklardan ayırmak önemlidir ve semptomlar dikkatlice değerlendirilmelidir. Hemoroid hastalığının yönetimi için çok sayıda seçenek vardır ve spesifik tedavi seçimi, bireysel hasta ve klinik faktörlere dayalı olmalıdır.

Sorumluluk Reddi: Bilgiler hiçbir şekilde tıbbi tavsiye oluşturmaz veya bu şekilde yorumlanmamalıdır.

Yorum yapın