Hemoroid tedavisi nasıl yapılır? İç ve Dış Hemoroid Basur Tedavisi nasıl yapılır? Ameliyatlı ve Ameliyatsız hemoroid tedavisi. Lazerle basur ameliyatları..
Hemoroid Basur Nedir?
Hemoroid, anüs ve rektumdaki şişmiş ve iltihaplı damarlardır. Bağırsak hareketleri sırasında zorlanmaktan veya hamilelik sırasında bu damarlar üzerindeki artan baskıdan kaynaklanabilirler. Hemoroidler rektumun içinde olabilir (iç hemoroidler veya anüs çevresindeki derinin altında (dış hemoroid).
Hemoroidler yaygın rahatsızlıklardır. 50 yaşına gelindiğinde, yetişkinlerin yaklaşık yarısı, hemoroid varlığına işaret edebilen kaşıntı, rahatsızlık ve kanama ile uğraşmak zorunda kalmıştır. Neyse ki, hemoroidleri tedavi etmek için birçok etkili seçenek mevcuttur. Çoğu insan, evde uygulanan tedavileri kullanarak ve yaşam tarzı değişiklikleri yaparak semptomlardan kurtulabilir.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
- Bağırsak hareketleri sırasında ağrısız kanama, klozetinizde az miktarda parlak kırmızı kan görebilirsiniz.
- Anal bölgenizde kaşıntı veya tahriş
- Ağrı veya rahatsızlık
- Anüs çevresinde şişme
- Anüsünüzün yakınında hassas veya ağrılı olabilen bir yumru
- Dışkı sızıntısı
Hemoroid semptomları genellikle yere bağlıdır. İç hemoroidler rektumun içinde bulunur. Bu hemoroidleri genellikle göremezsiniz veya hissedemezsiniz ve genellikle rahatsızlığa neden olmazlar. Ancak dışkı çıkarken ıkınma veya tahriş hemoroidin hassas yüzeyine zarar verebilir ve kanamaya neden olabilir. Bazen ıkınma, iç hemoroidi anal açıklıktan içeri itebilir. Bu çıkıntılı veya prolapsus hemoroid olarak bilinir ve ağrı ve tahrişe neden olabilir.
Dış hemoroidler anüsünüzün etrafındaki derinin altındadır. Tahriş olduğunda, dış hemoroidler kaşınabilir veya kanayabilir. Bazen kan, dış hemoroid de birikebilir ve bir pıhtı (trombüs) tromboze hemoroid oluşturarak şiddetli ağrı, şişme ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Hemoroid Neden Olur?
Anüs çevresindeki damarlar belirli bir basınç altında esneme eğilimindedir ve şişkinlik de gösterebilir. Şişmiş damarlar veya hemoroidler, kabızlık şikayetine bağlı olarak genelde ortaya çıkmaktadır.
Aşağıdaki faktörler basınç oluşumunu artırabilir:
- Bağırsak hareketleri sırasında zorlanma,
- Tuvalette uzun süre oturmak,
- Kronik ishal veya kabızlık
- Obezite
- Gebelik,
- Anal ilişki,
- Düşük lifli diyet.
Hemoroidlerin yaşlandıkça ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir çünkü rektum ve anüsteki damarları destekleyen dokular zayıflayabilir ve gerilebilir.
Hemoroid Teşhisi Nasıl Yapılır?
Bir doktor sadece bakarak dış hemoroidleri teşhis edebilir.
Hemoroidleri teşhis etmek için aşağıdaki testler ve prosedürler kullanılabilir:
- Anormallikler için anal kanal ve rektumun muayenesi,
- Anal kanal ve rektumun görsel muayenesi.
İç hemoroidler genellikle rektal muayene sırasında hissedilemeyecek kadar yumuşak olduğundan, bu muayene anoskop, veya Sigmoidoskopi ile yapılabilir.
Doktor ayrıca kolonoskopi kullanarak tüm kolonun daha kapsamlı bir incelemesini yapmak isteyebilir.
Bu prosedür önerilebilir:
- Belirti ve semptomlar kişinin başka bir sindirim sistemi hastalığına sahip olabileceğini düşündürüyorsa,
- Kolorektal kanser için risk faktörleri varsa ,
- 50 yaşından büyükse ve yakın zamanda kolonoskopi yaptırmamışsa.
Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu durumda, hemoroid tedavisi, bir kişinin kendi başına atabileceği adımları içerir, buna yaşam tarzı değişiklikleri dahildir. Bununla birlikte, bazı durumlarda ilaçlar veya cerrahi prosedürler gerekebilir. Hemoroid hafif rahatsızlık veriyorsa, doktor reçetesiz kremler, merhemler, fitiller veya pedler önerebilir. Dış hemoroid içinde kan pıhtısı varsa, doktor basit bir kesi ile pıhtıyı çıkarabilir ve bu da hızlı bir rahatlama sağlayabilir.
Kalıcı kanama durumunda, doktor başka bir minimal invaziv prosedür önerebilir. Bu tedaviler doktorun ofisinde veya diğer ayakta tedavi ortamlarında yapılabilir.
Bu tedaviler şunları içerir:
- Doktorun dolaşımını kesmek için iç hemoroid tabanının etrafına bir veya iki küçük lastik bant yerleştirmesini içeren lastik bant ligasyonu.
- Doktorun hemoroidi küçültmek için kimyasal bir solüsyon enjekte etmesini içeren enjeksiyon veya skleroterapi.
- Pıhtılaşma teknikleri lazerler veya kızılötesi ışık veya ısı kullanır. Küçük, kanamalı, iç hemoroidlerin sertleşmesine ve büzüşmesine neden olurlar.
- Cerrahi prosedürler de tedavi sürecine dahil edilebilir. Hemoroid çıkarma işlemi yapılabilir.
- Hemoroidektomi, şiddetli hemoroidleri tedavi etmenin en etkili yoludur.
Komplikasyonlar, mesaneyi boşaltmada geçici zorluk ve bu sorunla ilişkili idrar yolu enfeksiyonlarını içerebilir. Yapılabilecek başka bir prosedür, THD olarak adlandırılır Bu prosedürde kanın hemoroid dokusuna akması engellenir.
Hemoroidektomi ile karşılaştırıldığında, THD, yöntemi daha etkilidir. Bu nedenle, en iyi seçeneği seçmek için bir doktorla konuşmanız çok tavsiye edilir.
Hemoroid Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Hemoroidi önlemenin en iyi yolu dışkıyı yumuşak tutmaktır.
Aşağıdaki ipuçları yardımcı olabilir:
- Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar gibi yüksek lifli yiyecekler yemek, dışkıyı yumuşatır ve hacmini arttırır.
- Ayrıca bol miktarda sıvı, günde yaklaşık altı ila sekiz bardak su veya alkol dışında herhangi bir sıvı içilebilir.
- Kişi zorlanmaktan kaçınmalıdır. Dışkıyı çıkarmaya çalışırken nefesi süzmek veya tutmak, alt rektumun damarlarında daha büyük bir artış yaratır.
- Dışkı yapma dürtüsü hissedilir hissedilmez gitmek de önemlidir.
- Egzersiz ayrıca günlük rutine dahil edilebilir, uzun süre ayakta durma ve oturma ile oluşabilen damarlar üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
- Özellikle tuvalette uzun süre oturmaktan kaçınılmalıdır, çünkü bu anüsteki damarlar üzerindeki baskıyı artırabilir.
Alternatif Çözümler
Hemoroid için çeşitli alternatif ve homeopatik ilaçlar mevcuttur.
Bazı ev ilaçları ile hafif ağrı, şişlik ve hemoroid iltihabı giderilebilir. Genellikle bunlar gerekli olan tek tedavilerdir.
Kortizon içeren reçetesiz bir hemoroid kremi uygulamak veya ela veya uyuşturucu madde içeren pedler kullanmak yardımcı olabilir.
Anal bölgeyi günde iki ila üç kez 10-15 dakika ılık suda bekletmek de yararlıdır.
Asetaminofen, aspirin veya ibuprofen gibi ağızdan ağrı kesiciler almak da yardımcı olabilir.
Anüs üzerine buz torbası veya soğuk kompres uygulamak şişliği hafifletebilir.
Yaşam Tarzı ve Başa Çıkma
Hemoroid ile başa çıkmak için yaşam tarzı değişiklikleri gereklidir.
Hemoroid bir kişinin her zaman anal bölgesini temiz tutması tavsiye edilir.
Anüs çevresindeki cildi ılık suyla nazikçe temizlemek için banyo yapmak veya duş almak.
Sorunu daha da kötüleştirebileceği için sabun kullanmak gerekli değildir. Alkol bazlı parfümlü mendillerden de kaçınılmalıdır.
Banyodan sonra bölge saç kurutma makinesi ile nazikçe kurutulmalıdır. Kuru tuvalet kağıdı kullanımından da kaçınılmalıdır.
Bağırsak hareketinden sonra anal bölgeyi temiz tutmak için çoğu tuvalet kağıdı veya alkol içermeyen ıslak tuvalet kağıdı kullanılabilir.
Hemoroid Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonlar
Hemoroid komplikasyonu nadirdir.
Ancak bazı durumlarda şunları içerebilir:
- Hemoroidden kaynaklanan kronik kan kaybı, hücrelerine oksijen taşımak için yeterli kırmızı kan hücresine sahip olmadığı bir durum olan anemiye yol açabilir.
- Diğer bir komplikasyon, aşırı ağrıya neden olabilen ve doku ölümüne ( kangren ) yol açabilen boğulmuş bir hemoroiddir.
Hemoroid anüs kanserine dönüşebilir mi?
Hemoroid kansere dönüşmez, ancak hemoroid ile karıştırılabilecek diğer durumlar kanser öncesi belirtiler olabilir.
Hemoroid İçin Ameliyat Olmazsa Olmaz Mı?
Hemoroid tedavisinde her zaman ameliyat gerekmez. İleri dereceye ulaşmış, şiddetli ağrı ve kanamaya neden olan hemoroidler için doktorunuzun tavsiyesi ile ameliyat önerilebilir.
İç veya dış hemoroid olmasına bağlı olarak bazen ameliyathaneye gitmeye gerek kalmadan ofis ortamında bantlama ile tedavi edilebilirler. Konservatif tedaviden (ilaçlar, diyet değişiklikleri vb.) sonra zorluk yaşamaya devam ederse, muhtemelen ameliyat gerekli olacaktır.
- 50 yaşın üzerindesiniz ve son 10 yılda kolonoskopi yaptırmadınız.
- Ailenizde kolon kanseri , polip veya diğer kolon rahatsızlıkları geçmişiniz var .
Genel olarak sağlıklı bireylere bile 50 yaşında kolonoskopi yaptırmaları tavsiye edilir. Daha sonra ilk prosedürden sonra her 10 yılda bir kolonoskopi yapılacaktır. Hemoroid olduğundan şüphelenen genç insanlar için, ailelerinde kolon hastalığı öyküsü yoksa, başka teşhis seçenekleri de vardır.
Hemoroidiniz olup olmadığını belirlemek için muayeneye giderken, yaşayabileceğiniz herhangi bir semptom hakkında doktorunuzu bilgilendirmeniz önemlidir. Ailenizde başka birine kolon hastalığı teşhisi konmuşsa onları bilgilendirmeniz de önemlidir. 50 yaşın üzerindeyseniz, son kolonoskopinizi ne zaman yaptırdığınızı doktorunuza bildirin. Daha önce kolonoskopi yaptırmadıysanız, yapmanız tavsiye edilir. Hemoroid semptomlarından herhangi birini fark ettiğiniz anda tıbbi muayene için doktorunuzu ziyaret etmeniz zorunludur. Bu, daha fazla gelişmeden önce durumun tedavisine başlamanıza izin verecektir. Hemoroid semptomlarından bazıları şunlardır:
- Bağırsak hareketleri sırasında anüste ağrı
- Otururken anüste ağrı
- Anal bölgede kaşıntı
- Dışkıda kan
- Dışkıda mukus
- Dışkıyı geçerken yanma hissi
- Anüste veya anal açıklığın çevresinde topakların varlığı
Dışkıda kan, silindikten sonra kağıt mendil üzerinde veya klozette kan ile fark edilebilir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, basur veya başka bir hastalığınız olup olmadığını doğrulamak için muayeneye gitmelisiniz. Daha ucuz bir seçenek gibi göründüğü için durumu kendi kendinize tedavi etmek isteyebilirsiniz. Kendi kendine tedavi ile ilgili sorun, durumunuzu yanlış teşhis edebilmenizdir. Ayrıca hemoroidleri yanlış tedavi edebilirsiniz ve bu onların daha ağrılı hemoroidlere dönüşmesine neden olabilir.
Hemoroidiniz olup olmadığını belirlemek için doktorunuzla bir randevu ayarlayın. Doktorunuz ziyaretiniz sırasında kolonoskopi önerirse panik yapmanıza gerek yoktur. Bu tavsiye otomatik olarak kolon kanseri olduğunuz anlamına gelmez . Herhangi bir ciddi durumu dışlamak için sadece bir ihtiyati tedbirdir. Çok geç olana kadar cahil kalmaktansa kesin olarak bilmek ve gerekli önlemleri almak her zaman daha iyidir. Daha önce de belirtildiği gibi, kolonoskopi polipler, ülserler ve hatta iyi huylu tümörler gibi durumların teşhis edilmesine de yardımcı olabilir. Doktorunuz ihtiyaç duyduğu tüm bilgilerle iyi bir şekilde donatıldığında, özel durumunuz için doğru hareket tarzına geçebilir. Haberdar olun ve sağlıklı kalın.
Hemoroid ameliyatında ne tür anestezi kullanılır?
Anestezi uzmanınıza mutlaka sorun. Sizin ve cerrahınızın tercihlerine bağlı olarak birçok seçenek mevcuttur. Muayene ortamında yapılan tedavilerde lokal anestezi genellikle tercih edilmektedir. Hastanelerde yapılan ameliyatlarda Spinal anestezi kullanılır.
Aşağıdakiler, hemoroidlerin uygun şekilde bakımının yapıldığı yollardan bazılarıdır:
Düzenli Temizlik
Ağrı ve tahrişi gidermenin etkili bir yolu, bölgeyi temiz tutmaktır. Her bağırsak hareketinden sonra bölgeyi temizlemek için daima yumuşak, temiz tuvalet kağıdı veya mendil kullanın. Temiz ve tahriş edici maddelerden uzak tutmak için alanı düzenli olarak yıkayın. Banyo sırasında, cildi kuru ve kaşıntılı hale getirebileceğinden, etkilenen bölgeye sabun kullanmaktan kaçının. Banyo sırasında sade ılık su kullanmak her zaman en iyisidir. Daha sonra bölgeyi tamamen kurutmayın. Bölgedeki nemi korumak için petrol jölesi uygulamadan önce nazikçe silmek için pamuk kullanabilirsiniz. Semptomları hafifletmek için reçetesiz kremler kullanılabilir. Aşırı ovma veya sert ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır.
Etkilenen bölgeyi ılık tuzlu suda bekletmek anında rahatlama sağlar ve tahriş edicileri uzak tutar. Küvetinizi veya herhangi bir sığ küveti ılık suyla kullanabilir veya bunun için klozetin üzerine yerleştirilebilecek bir “oturma küveti” satın alabilirsiniz. Bir küveti ılık suyla doldurun, içine az miktarda Epsom tuzu ekleyin ve 10 ila 15 dakika bekletin. Bu, maksimum fayda için günde iki veya üç kez tekrarlanabilir.
Soğuk kompres
Etkilenen bölgede buz kullanmak ağrı ve kaşıntıyı azaltmaya çalışır. Aynı zamanda içlerindeki kan damarlarını daraltarak hemoroidlerin kendilerinin de azalmasına yardımcı olur.
Temiz bir havluya biraz buzu sarın ve günde yaklaşık iki kez birkaç dakika boyunca doğrudan bölgeye uygulayın. Bu, deneyimi daha az tatsız hale getirmek için tuvaleti ziyaret etmeden hemen önce geçici bir rahatlama sağlar.
Tuvalet Eşyalarını Dikkatlice Seçin
Etkilenen bölgeyi çizebileceği ve hemoroidleri alevlendirebileceği için kuru tuvalet kağıdı kullanmaktan kaçının. Islak mendil veya bide, etkilenen bölgenin hassas cildine nazik davrandıkları için daha iyi bir seçenektir. Kokulu tuvalet kağıdı kullanmaktan kaçının, çünkü bunlardan bazıları sadece soruna neden olan tahriş edici kimyasallar içerebilir. Özellikle bu amaç için yapılmış ilaçlı pedler veya mendiller artık eczanelerde kolaylıkla bulunabiliyor.
Kabızlıktan Kaçının
Kabızlık aslında hemoroidin nedeni olabilir . Bu nedenle dışkınızın gevşek olduğundan emin olmak için önlemler almalısınız. Sıvı alımınızı artırın; Kafein , alkol ve yapay olarak tatlandırılmış içecekler vücut hücrelerini kuruttukları için kaçınılmalıdır.
Bir doktora danıştıktan sonra diyetinize uygun değişiklikleri ekleyin. Taze meyveler, sebzeler ve tahılların tümü, dışkınızın geçişini kolaylaştıran yüksek lif içeriğine sahiptir. Vücudunuzu nemli tutmak kabızlığa yardımcı olur ve etkilenen bölgeyi ağırlaştırma riskini azaltır.
Doğal Çözümler ve İlaçlar
Yerel bir eczaneden ağrı ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli kremler ve jeller satın alınabilir. Ancak bunlar hemoroidi iyileştirmez ve yan etkileri nedeniyle 2 haftadan fazla kullanmanız önerilmez. Basurun uzun sürdüğü durumlarda elma sirkesi, cadı fındığı ve çay ağacı yağı gibi doğal ilaçlar işe yarayabilir. Bu doğal ilaçlar, tıbbi kremlerin olumsuz yan etkilerine sahip değildir ve bazen daha da etkilidir.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Hemoroidi kontrol altına almak için her şeyden önce en iyi strateji, eğitimli bir tıp doktorunun rehberliğinde yaşam tarzınızdaki değişiklikleri benimsemektir. Bu basit ipuçları ve püf noktaları sizi tekrarlayan saldırılardan uzak tutabilir.
- hidrasyon. Düzenli su alımı, dışkınızın daha yumuşak ve daha kolay geçmesine yardımcı olacaktır. Bu, alevlenmeleri önleyen rektal bölgedeki kan damarlarındaki gerilimi azaltır.
- Lif Açısından Zengin Gıdalar. Diyetinize lif eklemek , kabızlığı yeniden yaşamak için yapabileceğiniz en önemli şeydir. Sindirimi iyileştirmek için günlük diyetinize en az 30 gram lif dahil edilmelidir. Vücuda ek lif sağlayan diyet takviyeleri de bazı doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Buradaki amaç, düzgün bir bağırsak hareketi sağlamaktır.
- İhtiyacın olduğunu hissettiğin anda git. Mecbur kalmadıkça içinde tutmayın. Tuvalete gitme isteği duyduğunuz her an, anal kanal kaslarınızı gereksiz yere zorlamamak için kendinizi hemen yeniden yaşamalısınız.
- Klozet kapağında çok uzun süre oturmayın. Tuvalette uzun süre oturmak anüs çevresindeki kan damarlarına çok fazla baskı uygular. Bu nedenle, telefonunuzu klozet kapağında okumaktan veya kullanmaktan kaçının.
- Ayaklarını yükseltmek. tuvaleti kullanırken, seviyesini yükseltmek için ayaklarınızın altına küçük bir tabure koyabilirsiniz. Bu pozisyon, bölgedeki damar iltihabı olasılığını azaltan rektal kaslar üzerindeki baskıyı azaltır.
- Çok uzun süre oturmayın veya ayakta durmayın. Aynı pozisyonda çok uzun süre oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçınmalısınız. Eforu azaltmak ve ayrıca anal bölgedeki dolaşımı iyileştirmek için kısa, sık molalar verin.
- Çok fazla zorlama. Kabızlık hissediyorsanız, rektal kasları gereceği ve alevlenmeye neden olabileceği için çok fazla zorlamaktan kaçınmak en iyisidir.
- Egzersiz ve yoga. Düzenli egzersiz ve yoga da önemli faydalar sağlayabilir. Bağırsaklar dahil vücudun tüm organlarını sağlıklı bir durumda tutarlar. Egzersiz, kabızlığı gidermenin yanı sıra kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Aşırı kilo da hemoroid riskini artıran faktörlerden biridir.
Sorumluk Reddi: Bu içerik de sunulan bilgiler genel bilgilendirme amaçlı olup kesin tanı ve tedavi amacıyla kullanılmaz.
Bu içerikten yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez