Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabızlık denilen durum, vücudun boşaltım sistemiyle ilişkili olan bir sıkıntıya verilen addır. Bireyin kabızlık rahatsızlığıyla baş başa kalması; genel olarak yanlış şekilde bir beslenme düzenine devam edilmesinden ve bu yetersiz beslenme düzeninin düzeltilmeden devam edilmesiyle ilgilidir.

Kişilerin gündelik hayatlarında sağlıklı bir şekilde beslenmeye dikkat etmediği zamanlarda; boşaltım sistemine yardımcı olacak ve rahatlatacak gıdaların alımını eksik bırakmasıyla birlikte vücutta yüksek ihtimalle kabızlık çok geçmeden baş göstermektedir. Üstelik kabızlık durumu sadece yetişkinleri ilgilendiren bir hastalık olmaktan çıkıp, bebeklerin ve çocukların da sıklıkla karşılaştığı bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kabızlığın başlıca sebepleri

Kabızlığın bünyede oluşmasının sebebi yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi yanlış ve yetersiz beslenmekten kaynaklanabilse de bunun dışında bağırsağın kendi yapısında bulunan iyi huylu bakterilerin azalması, vücudun ihtiyacı olan suyu tüketmemek, başka hastalıklar için çok uzun sürelerce ilaç kullanılması ya da tüketilen gıdaların sürekli yağlı ve ağır gıdalar arasından tercih edilmesi kabızlığın başlıca olarak nitelendirilebilecek diğer sebepleridir.

Kabızlık durumuna kısa sürede müdahale edilmezse, artık sürekli hale gelen kabızlık durumlarında bu bağırsak problemi ileri dereceye kadar gelerek vücutta hemoroid durumunun oluşmasına da olanak sağlamaktadır.

Kabızlığa Ne İyi Gelir? 

Kabızlığı gidermek için öncelikle ilaçlardan yardım alma konusunda uzmanlar fikir birliğine varamamaktadırlar. Çünkü genel olarak kabul edilen doğru, kabız olunduğunda hemen ilaç kullanımına başlamak yerine bunun yerine beslenme düzeninde mantıklı değişiklikler yaparak bağırsakları rahatlatıcı, lif oranı yüksek ve vücudun diğer ihtiyaçlarına yönelik doğal ürünlerle beslenmeye başlamak çok daha etkili bir çözüm olmaktadır.

Çünkü her ne kadar hafif olarak görülse de kabızlık için ilaç yardımı alındığında bu ilaçlar bir süre sonra bağırsağınızda alışkanlık yaratmakta ve sizi bir çözümden kurtarırken onun yerine “bağırsak tembelliği” denilen diğer bir durumla baş başa bırakmaktadır.

Sağlıklı yiyeceklerle beslenilmesine özen gösterildiğinde; içeriğinde omega yağ asitleri bulunan ve bolca lif içeren ürünlerle beslenildiğinde kabızlık sorununda ciddi bir düzelme olmaktadır. Tabi bir de bunun yanında vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarını her gün eksiksiz olarak aldığınızda; bu hem bebeklerde, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kabızlık sorununun çok fazla uğraşılmadan kısa sürede atlatılmasına yardımcı olmaktadır.

Sonuç olarak, tüm bu anlatılanların özetinde kabızlığa iyi gelen yiyecekler de şu şekilde özetlenebilmektedir;

  • Kayısı – elma – erik : Bu sayılan üç meyvenin de özellikle kompostosunu yapmak, mümkün değilse en azından taze bir şekilde tüketmek kabuklarındaki lif sayesinde bağırsağa son derece faydalı gelmektedir
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler : Koyu yeşil renge sahip sebzelerle yapılacak yemeklerin ve salataların kabızlık için çok etkili olduğu söylenmektedir. Özellikle yapılan salatalara ekstradan salata sosu ya da yağ eklenmediği sürece kabızlık sorunu çeken bağırsakları so derece rahatlattığı söylenmektedir.
  • Sebzeler : Lahana, havuç, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, enginar ve tatlı patates gibi sebzeler, kabızlık problemi yaşayan kişilerin başlıca tüketmesi önerilen sebzeler arasında yer almaktadır.
  • Tahıl ürünleri : Yulaf kepeği ya da buğday gibi kepek içeren tahılların bağırsak yapısında sindirim sürecini rahatlattığı ve hızlandırdığı söylenmektedir. Mümkün olduğunca tahıl ürünleri tüketmek bunun dışında örnek olarak patlamış mısırı yağ koymadan ve tuz eklemeden hazırladığınızda bu tip yiyeceklerin de kabızlığa iyi geldiğini söylemek mümkündür.

Yorum yapın